R t V f F I
Canon-AEDE-este-articulo-es-ilegal-1 Canon-AEDE-este-articulo-es-ilegal-2 Canon-AEDE-este-articulo-es-ilegal-3

Aquest article és il·legal

Desafiem la llei explicant en què consisteix el Cànon AEDE mitjançant fragments d'altres publicacions reproduïts sense permís.

Categoria: Cultura | 1 setembre, 2014
Redacció: Jaime Barber

La Comissió de Cultura del Congrés ha aprovat la reforma parcial de la Llei de Propietat Intel·lectual per remetre-la al Senat, amb l’únic suport del PP, ja que PSOE, CiU, PNB, UPyD, Esquerra Plural, Amaiur i ERC han votat en contra [elmundo.es]. L’oposició tenia fins a l’1 de juliol per mostrar les seves observacions al projecte de llei en forma d’esmenes. Esquerra Plural i UPyD van demanar la supressió de l’article 32.2, el qual ha afegit el govern on instaura una taxa a pagar per part d’editors i agregadors de notícies [eldiario.es]. “Semblant pagament podria acabar repercutint en plataformes de participació comunitària en Internet com Twitter, Facebook o Menéame, on es difonen i comparteixen titulars de premsa amb l’enllaç corresponent i suposaria una alteració de la cultura P2P, que és fonamental en la societat del coneixement”, van alertar des de l’Esquerra Plural [abc.es].

“La modificació de la Llei de Propietat Intel·lectual és el pas més important que ha donat un govern a Espanya per a la protecció de la premsa. Estic segur que aquest camí que s’acaba d’obrir serà seguit per la resta de països d’Europa”, ha afegit Luis Enríquez, president de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE) [elmundo.es]. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea sentenciava el contrari: si s’enllaça a un contingut que està gratuïta i obertament publicat a la xarxa, no és necessària compensació (ni autorització) de cap tipus. Des del Govern pensen que això no és el mateix que es recull en la reforma de la LPI, en considerar que la UE es refereix a “enllaços” tal qual i que l’LPI parla de “fragments no significatius” (és a dir, que inclou més informació, com unes línies de text de l’article o una fotografia). [genbeta.com].

AEDE aconsegueix que s’afegeixi la “irrenunciabilitat“, [segons la qual] els intermediaris no tindrien manera d’escapar del pagament tan sols deixant d’enllaçar a mitjans de AEDE, fins i tot si ets un bloc o mitjà que renúncia als ingressos o que llicències amb Creative commons. [genbeta.com]. Les entitat de gestió, en aquest cas CEDRO, tenen capacitat per recaptar en nom seu. a Espanya hi ha l’Associació Espanyola d’Editors de Publicacions Periòdiques (AEEPP) que aglutina més de 1.000 mitjans de comunicació digitals , entre els quals es troba el diari 20 Minutos, que no formen part d’AEDE. Alguns mitjans com Eldiario.es s’han posicionat en contra d’aquesta taxa. [antonio-delgado.com].

AEDE ha precisat que Google controla el 98% de les recerques a la xarxa i “ha de ser objecte de preocupació i vigilància”, sobretot després d’haver estat denunciat davant la Comissió Europea per “abusar” d’aquesta posició de domini [larazon.es]. Luis Collado, director d’Aliances Estratègiques per a Google Notícies, carrega contra els mitjans de comunicació: “Les fonts de notícies poden beneficiar-se dels majors índexs d’audiència que poden atreure amb Google Notícies. Amb les eines publicitàries de Google, aquests editors també poden generar ingressos “, aclareix el post. I ofereix dades: més de 6.500 milions d’euros en beneficis per als editors el 2013 i més de 10.000 milions de visites. Tot gràcies al seu agregador. [elpais.com]. Del 8 al 16 de febrer i des del 18 al 26 de febrer [després de l'aprovació del projecte de llei], els usuaris de Menéame dur a terme un boicot contra els mitjans adscrits AEDE. Durant aquest boicot, les visites a mitjans de AEDE van caure de 499.527 7.297 [alt1040.com].

[Segons Enrique Dans], AEDE afirma que internet no és rendible “perquè altres copien la seva informació”, quan precisament el que haurien de fer és assegurar-se que la seva informació circulés per quants més llocs millor per així convertir aquesta atenció en negoci [vice.com]. [En cas contrari], hi ha eines estàndard del sector, fàcils d’utilitzar, trucades robots.txt i metaetiquetes, que permeten decidir als editors si aparèixer a Google Notícies o no [googleespana.blogspot.com]. No obstant això, els editors de AEDE repeteixen habitualment que Google obté “enormes beneficis publicitaris per referenciar les seves notícies”. Sostenen aquesta afirmació des de fa anys, però és falsa. Les dades d’ingressos de Google indiquen que la majoria dels seus ingressos provenen de la publicitat en el cercador i altres serveis. Google News no mostra publicitat a Europa [antonio-delgado.com]. El cànon de AEDE (cridar-ho “taxa Google” és un error, perquè no té res a veure amb Google, ni Google és la més afectada per ell, i respon únicament a una estratègia d’intoxicació informativa planejada per AEDE per aparentar que “s’enfronten” a Google) és una barbaritat ideada per directius que no entenen la xarxa, no saben com adaptar la seva activitat i el seu negoci a ella, i per uns polítics que han vist l’oportunitat d’utilitzar-com a moneda de canvi per posar a la premsa sota control. És, senzillament, una aberració política i una mostra clara de corrupció a alt nivell [vice.com].

El PP ha volgut una llei exprés, sense debat en el ple del Congrés, amb la intenció que passés el més desapercebuda possible i de la manera més opaca. A hores d’ara i aprovat l’avantprojecte, encara no sabem el contingut d’algunes de les esmenes aprovades i per desconèixer, fins desconeixem l’import de les taxes amb què els ineptes d’AEDE es pensen forrar (parlen de recaptar, tot i no haver fet públiques les taxes, uns 80 milions d’euros a l’any) [blogs.publico.es]. [Més, el Govern] òbvia cosa que no entra en els seus càlculs per molt que s’ompli la boca amb les paraules “emprenedors”, “innovació”, “nou model d’economia”: es porten per davant a un projecte espanyol com Menéame gran en tràfic i rellevància, molt més feble en ingressos (li queda anar-se’n a un altre país?) i talla d’arrel qualsevol innovació local que vulgui competir amb els grans agregadors d’altres països [xataka.com].

Categoria: Cultura | 1 setembre, 2014
Redacció: Jaime Barber
Tags: 

Ad

Subscriu-te

Subscriu-te!

Moda, cultura, gastronomia, shopping i l'agenda per no perdre's res.
Un cop al mes a la teva bústia.

Sign Up Paseo de Gracia

Ad

Continguts relacionats

Cultura / 19 juliol, 2016

Els melics del món

L’actual noció de persona o individu, entès com a ésser únic i intransferible, separat o aïllat de tota la resta, autònom, és un concepte de fa un parell de segles.

Cultura / 12 maig, 2016

El amor en tiempos del cólera III

Les inseguretats, la nul·la autoestima o fins i tot el menyspreu cap a un mateix catapulten a aquesta cerca compulsiva del que anomenem amor.

Cultura / 7 març, 2016

El amor en tiempos del cólera II

Passar d’una relació a una altra sense treva, encara que estigui plena de patiment, dolor, alts i baixos emocionals i sigui molt intens, no em sembla amor.

Cultura / 3 març, 2016

World Press Photo 2016

Una selecció d’algunes de les fotografies guanyadores del World Press Photo 2016.