R t V f F I
del-principal-al-atico-historia-paseo-de-gracia-revista-1 del-principal-al-atico-historia-paseo-de-gracia-revista-2 1-pisos-principales_def

Del principal a l’àtic

Al passejar pel Passeig de Gràcia, ens podem fixar en les façanes dels diferents edificis i apreciar on estava situada la zona més destacada dels habitatges

Categoria: Historia | 8 novembre, 2013
Redacció: Edu García

1 pisos principales def2 Del principal a làtic

Pisos principals

Al passejar pel Passeig de Gràcia, com per altres carrer de l’Eixample, ens podem fixar en les façanes dels diferents edificis i apreciar on estava situada la zona més destacada dels habitatges, on habitaven els veïns més importants i quin ha estat l’hàbit més potenciat. Al respecte podem veure que, amb el temps, aquest centre de la casa ha passat de la part baixa de l’edifici a la més alta. Per entendre el perquè d’aquest moviment cap amunt hem de tenir en compte dos aspectes: en primer lloc, les primeres cases construïdes al Passeig de Gràcia i a l’Eixample van ser promogudes pels propietaris com a habitatges principals, així destinaven el primer pis a residència i els superiors a lloguer. D’aquesta manera, el pis situat sobre la planta baixa s’embellia la seva façana amb galeries, balcons i una major profusió de decoració. Aquest pis, generalment únic, té un accés diferent mitjançant una escala major i més decorada i a més rep el nom específic de pic principal, al que li segueixen la resta de pisos ordenats numèricament: el primer, el segon, el tercer… que sovint es divideixen com a mínim en dos pisos per planta. El propietari vivia amb totes les comoditats i, a més, amortitza la inversió mitjançant el lloguer de les plantes superiors de l’edifici. En el Passeig de Gràcia hi trobem un bon número de magnífiques façanes de pisos principals que són ben visibles a peu de carrer.

 

2 aticos def2 Del principal a làtic

Àtics

En segon lloc, amb el pas del temps, ja no són els rics burgesos els que encarreguen les seves residències sinó que són empreses immobiliàries les que construeixen un conjunt d’habitatges en un edifici sense que s’apreciï tant aquesta jerarquització de l’espai. Així a la façana no es destacarà de manera especial un pis per sobre d’un altre, no hi ha una entrada monumental pel propietari i una altra per altra banda la resta de veïns sinó una escala que ascendeix pis per pis. Aquí apareix la novetat que marcarà un canvi i situarà el millor lloc a les alçades: l’invent de l’ascensor. Encara que des d’abans hi havia diferents sistemes elevadors per pujar càrregues, especialment amb politges, l’ascensor mecànic és un dels grans invents del segle XIX. Els primers ascensors apareixen a Estats Units a mitjans del segle XIX, primer utilitzaven vapor, més tard són hidràulics i ja en ple segle XX seran elèctrics. Com a conseqüència de l’aparició de l’ascensor, els edificis creixeran en altura i, sobre tot, es començaran a valorar els pisos superiors més que els inferiors que són els més sorollosos i menys discrets. Així es valorarà més l’àtic que qualsevol altre pis. Coronant els edificis, es situarà un habitatge únic que presentarà esplèndides terrasses. Vistos des de les aceres del Passeig de Gràcia destaquen alguns àtics a l’altra banda del carrer, uns llocs privilegiats que passen desapercebuts a simple vista.

 

Categoria: Historia | 8 novembre, 2013
Redacció: Edu García
Tags: 

Ad

Subscriu-te

Subscriu-te!

Moda, cultura, gastronomia, shopping i l'agenda per no perdre's res.
Un cop al mes a la teva bústia.

Sign Up Paseo de Gracia

Ad

Continguts relacionats

Historia / 23 març, 2015

La Casa Amatller ens retorna al 1900

La restauració de la residència del xocolater Antoni Amatller permet conèixer de primera mà com era un autèntic habitatge de principis del segle XX.

Historia / 16 juliol, 2014

Torino, el palau del vermut

Si tingués una màquina del temps, no seria molt ambiciós. Em conformaria amb prendre el vermut al Torino, conegut en el seu dia com el palau del vermut.

Historia / 19 juny, 2013

La Unión y El Fénix

L’any 1927, La Unión y el Fénix Español, va adquirir un solar situat al Passeig de Gràcia, amb el propòsit d’edificar-hi la seva seu barcelonesa i instal·lar-hi la subdirecció de Catalunya.

Historia / 31 març, 2013

El Passeig de Gràcia diplomàtic: Balcons diplomàtics en el Passeig

Les ambaixades i consolats són un territori cedit per cada país, però ells tampoc es lliuren de pagar el lloguer.