R t V f F I

Comprar o no comprar, aquesta és la qüestió

El Black Friday ja es coneix a Espanya com el dia dedicat a comprar, o no.

Categoria: Cultura | 27 novembre, 2015
Redacció

Es coneix com Black Friday el dia, després d’acció de gràcies als Estats Units, que es caracteritza per inaugurar la temporada de compres nadalenques amb grans descomptes. Gràcies a les noves tecnologies, aquesta festivitat anglosaxona s’ha estès per tot el món. A Espanya va arribar al 2012, i segons l’informe de la consultoria GFK el 83% dels consumidors ho coneixen, i a més aquest any hi haurà un increment del 21% de les compres, el que suposa que el 54% dels consumidors compraran alguna cosa. Els articles que més èxit tenen al Black Friday són els dispositius tecnològics i moda.

blackfridaypic Comprar o no comprar, aquesta és la qüestió

Aquesta festivitat sembla que només tingui avantatges per a tots, però també té opositors: el Buy Nothing Day, una jornada de protesta en contra del consumisme. Es tracta d’un moviment que s’oposa al Black Friday i al Cyber Monday – el dilluns després del Black Friday amb descomptes a les botigues online – dos dies on el consum augmenta no perquè sigui necessari comprar, si no pels grans descomptes que s’apliquen. A més, fan recalcament que aquests dos dies només perjudiquen el petit comerç, ja que aquests no es poden permetre els descomptes tant grans que les marques ofereixen. Des del Buy Nothing Day proposen una sèrie de reptes per combatre el Black Friday i Cyber Monday, un d’ells és no comprar res en 24h.

buynothday1 Comprar o no comprar, aquesta és la qüestió

En els últims anys diverses festes i esdeveniments internacionals s’han establert al nostre país, ampliant els horaris d’obertura de les botigues, canviant el dia per la nit per anar de compres amb The Shopping Night, descomptes inimaginable amb el Black Friday i el Cyber Monday, però com posa de manifest el Buy Nothing Day, ens oblidem d’algú, el comerç de proximitat.

Davant la gran invasió de multinacionals, no podem oblidar una de les joies de Barcelona, el Mercat dels Encants, amb més de set segles d’història, sent un dels més antics de tot Europa. Obre quatre dies a la setmana -dilluns, dimecres, divendres i dissabte- i és el mercat lliure per excel·lència. Es poden trobar tot tipus d’objectes vells i nous. Sempre hi ha ofertes de mobiliari antic i de segona mà, antiguitats, roba de segona mà, antiguitats, roba de segona mà i antiga, llibres i discos vells, en definitiva, una àmplia oferta de productes. Un dels principals atractius és la subhasta pública, que es realitza de 7 a 9 del matí, sent l’únic mercat d’Europa on encara funciona aquesta modalitat.

encantsbooks Comprar o no comprar, aquesta és la qüestió

Molts aprofitaran els descomptes que avui s’ofereixen amb el Black Friday i dilluns amb el Cyber Monday per avançar-se a les compres de Nadal, però també hauríem de pensar en les petites tradicions de la ciutat que han configurat el nostre passat i que poc a poc s’estàn perdent, davant a noves festivitats estrangeres deliberadament escollides que estàn redefinint el nostre futur, perquè avui per a molts no és Black Friday, sinó el Buy Nothing Day.

De què ets, de Black Friday o de Buy Nothing Day?

Categoria: Cultura | 27 novembre, 2015
Redacció
Tags:  Co,

Ad

Subscriu-te

Subscriu-te!

Moda, cultura, gastronomia, shopping i l'agenda per no perdre's res.
Un cop al mes a la teva bústia.

Sign Up Paseo de Gracia

Ad

Continguts relacionats

Cultura / 19 juliol, 2016

Els melics del món

L’actual noció de persona o individu, entès com a ésser únic i intransferible, separat o aïllat de tota la resta, autònom, és un concepte de fa un parell de segles.

Cultura / 12 maig, 2016

El amor en tiempos del cólera III

Les inseguretats, la nul·la autoestima o fins i tot el menyspreu cap a un mateix catapulten a aquesta cerca compulsiva del que anomenem amor.

Cultura / 7 març, 2016

El amor en tiempos del cólera II

Passar d’una relació a una altra sense treva, encara que estigui plena de patiment, dolor, alts i baixos emocionals i sigui molt intens, no em sembla amor.

Cultura / 3 març, 2016

World Press Photo 2016

Una selecció d’algunes de les fotografies guanyadores del World Press Photo 2016.