R t V f F I
Toyo-Ito-Premio-Pritzker-2013-paseo-de-gracia-arquitectura1 Toyo-Ito-Premio-Pritzker-2013-paseo-de-gracia-arquitectura2 Toyo-Ito-Premio-Pritzker-2013-paseo-de-gracia-arquitectura3

Toyo Ito, Premi Pritzker d’arquitectura 2013

L'arquitecte japonès, autor de l'edifici d'apartaments de luxe Suite Avenue al Passeig de Gràcia, reconegut amb el "Nobel de l'arquitectura".

Categoria: Cultura | 18 març, 2013
Redacció: Maria Brú

L’arquitecte japonès Toyo Ito ha estat guardonat amb el Premi Pritzker d’aquest any pels seus creatius dissenys conceptuals i els seus edificis “atemporals”. Segons el jurat, un professional de talent únic, que ha anat desenvolupat i perfeccionat una sintaxi arquitectònica personal que combina l’enginy estructural i la tècnica amb gran claredat formal.

El premi “Nobel de l’arquitectura”, dotat amb 100.000 dòlars i una medalla commemorativa de bronze, va ser anunciat ahir a Los Angeles, pel president de la Hyatt Foundation, Thomas J. Pritzker. Amb aquest premi, Ito es converteix en el sisè arquitecte nipó a obtenir aquest reconeixement.

Toyo Ito, de 71 anys, va iniciar la seva carrera amb petits projectes com l’U Blanca, una casa dissenyada per a la seva germana que s’allunya dels gratacels que predominen en el Tòquio dels anys 70. El 1995 també va dissenyar la Mediateca de Sendai, una estructura cúbica amb els pisos sostinguts per tubs d’acer que es va concloure el 2001. La seva arquitectura excepcional ha mantingut durant més de 40 anys la seva excel·lència, en projectes diferents com a biblioteques, cases, parcs, teatres, botigues, edificis d’oficines i pavellons, sempre tractant d’ampliar les possibilitats de l’arquitectura.

El premiat compta amb importants projectes al Regne Unit, Dinamarca, Estats Units, França, Itàlia, Xile, Taiwan o Bèlgica i, sobretot, a Japó. Però les seves obres més properes a nosaltres són la Torre Fira de Barcelona i l’edifici Suites Avenue, una torre d’apartaments de luxe que va inaugurar el 2009 en el Passeig de Gràcia i amb vistes a la Pedrera. Un edifici amb molta força que contrasta amb la resta de l’arquitectura del Passeig. Un homenatge a el “mestre” Gaudí, del qual l’arquitecte va confessar “estar-ne enamorat”.

El Pritzker 2013 es lliurarà el proper 29 de maig en una cerimònia que tindrà lloc a Boston, a la Biblioteca Presidencial John F. Kennedy.

Categoria: Cultura | 18 març, 2013
Redacció: Maria Brú
Tags: 

Ad

Subscriu-te

Subscriu-te!

Moda, cultura, gastronomia, shopping i l'agenda per no perdre's res.
Un cop al mes a la teva bústia.

Sign Up Paseo de Gracia

Ad

Continguts relacionats

Cultura / 19 juliol, 2016

Els melics del món

L’actual noció de persona o individu, entès com a ésser únic i intransferible, separat o aïllat de tota la resta, autònom, és un concepte de fa un parell de segles.

Cultura / 12 maig, 2016

El amor en tiempos del cólera III

Les inseguretats, la nul·la autoestima o fins i tot el menyspreu cap a un mateix catapulten a aquesta cerca compulsiva del que anomenem amor.

Cultura / 7 març, 2016

El amor en tiempos del cólera II

Passar d’una relació a una altra sense treva, encara que estigui plena de patiment, dolor, alts i baixos emocionals i sigui molt intens, no em sembla amor.

Cultura / 3 març, 2016

World Press Photo 2016

Una selecció d’algunes de les fotografies guanyadores del World Press Photo 2016.