R t V f F I
Novembre
22
12:00
Inici: 22 Novembre
Final: 23 Decembre
CCCB
Montalegre, 5
Barcelona 08001
5€

World-Press-Photo-1 World-Press-Photo-2 World-Press-Photo-3

Imatges per conscienciar al món

La fundació Photographic Social Vision presenta al CCCB la millor cita de fotoperiodisme internacional amb l'exposició World Press Photo 2011.

Categoria: Barcelona | 19 novembre, 2011
Redacció: Ana María Guiot

Ha arribat la GRAN cita fotogràfica a Barcelona. Per fi. World Press Photo 11 arriba el proper 22 de novembre a Barcelona i, com sempre, ve disposada a oferir-nos una bona dosi de reflexió, conscienciació i crítica social.

La mostra, que s’organitza per setè any consecutiu, està considerada mundialment com la més important en l’àmbit del fotoperiodisme i amb raó. World Press Photo és una mirada clara al món, sense tabús, prohibicions o censures. Un tret directe a la realitat que malauradament de vegades és massa real i massa cruel. Però sóc de les que pensa que a la realitat cal mirar-la a la cara. Encara que moltes vegades faci mal.

Aquest any, i sota el lema “Veure per creure” l’exposició ens presenta 170 fotografies que ofereixen al públic l’oportunitat d’estar -realment- informat sobre l’estat del món. Una cita amb la veritat, amb els esdeveniments socials, polítics, culturals i esportius que convida a qualsevol a reflexionar, no només sobre el que veiem, sinó sobre la importància i el rol de la fotografia documental en l’actualitat. El que sembla ser l’últim reducte de veracitat davant la massiva oferta d’imatges i missatges manipulats que consumim cada dia.

La fotografia guanyadora d’aquesta edició, de la sud-africana Jodi Bieber, explica la terrible i esgarrifosa història de Bibi Aisha, una afganesa de 18 anys que va ser mutilada, tallant-li les orelles i el nas, com a càstig per fugir de la casa del seu marit, del qual rebia un tracte violent. Afortunadament, i si em doneu el permís per utilitzar aquesta paraula en aquesta història, Aisha va ser rescatada per l’organització Women for Afghan Women a Kabul. Allà va rebre ajuda i finalment va ser traslladada a Estats Units per rebre teràpia i sotmetre’s a una reconstrucció facial.

Alguns dels premis també han recaigut en fotògrafs espanyols. Gustavo Cuevas és el guanyador del 2n premi Esports per la fotografia de l’agafada del torero Julio Aparicio. Fernando Moleres s’ha fet amb el 2n premi Vida Quotidiana per “Menores tras las rejas en Sierra Leona ” que retrata la situació dels menors presos a la presó de Pademba Road. Una presó construïda per allotjar a 300 presos i que a dia d’avui compta amb més de 1.100, molts encara adolescents. I Guillem Valle amb el 3r premi en Retrats per la fotografia d’un home de la tribu dels Dina al sud del Sudan.

Les 170 fotografies guardonades han estat escollides per un jurat internacional independent format per 19 membres. Perque us feu una idea de l’envergadura d’aquest projecte en l’edició d’enguany han participat més de 5.500 fotògrafs (209 espanyols) de 125 nacionalitats, amb 108.059 enviaments d’imatges classificats en 10 categories: Retrats, Personatges d’actualitat, Temes de actualitat, Notícies d’actualitat, Temes contemporanis, Vida quotidiana, Natura, Arts i entreteniment, Esports.

“Veure per creure” ens ofereix, en definitiva, una mirada al món amb 170 fotografies que amaguen 170 històries. Històries que mereixen ser explicades de principi a fi.

 

Participa en el nostre concurs i gana dues entrades per World Press Photo 11!

 

World Press Photo 11
CCCB / Montalegre, 5 (08001)
Del 23 de novembre al 23 desembre 2011
De dimarts a diumenge de 11:00 h a 20:00 h (obert dilluns festius)
Dijous de 11:00 h a 22:00 h

Inauguració
Hall del CCCB – 22 d novembre a les 19:30

 

Fotografies:

World Press Photo de l’any 2010:
Jodi Bieber, Sud-Àfrica, Institute for Artist Management/Goodman Gallery per Time magazine. Bibi Aisha, de 18 anys, va ser desfigurada com a càstig per fugir de casa del seu marit en la provincial de Oruzgan, al centre d’Afganistan.

1er Premi Fotografies Individuals. Temes d’actualitat:
Riccardo Venturi, Itàlia, Contrasto. Crema l’antic Mercat del Ferro, Haití, 18 de Gener.

2on Premi Reportatges Gràfiques. Vida Quotidiana:
Fernando Moleres, Espanya. La presó de Pademba Road (Freetown, Sierra Leone) va ser construïda per allotjar a uns 300 presos, però alberga a més d’1.100, molts encara adolescents.

Categoria: Barcelona | 19 novembre, 2011
Redacció: Ana María Guiot
Tags: 
Febrer
24
Cultura

Taxi, al teatre Condal

La comèdia de més èxit de Ray Cooney arriba al teatre Condal amb un casting inigualable.

Febrer
17
Cultura

Torna la Fira d’art modern i antic de barcelona

Les Reials Drassanes de Barcelona tornaran a acollir més de 5.000 anys d’història.

Febrer
11
Cultura

El pes d’un gest

El pes d’un gest, la mirada de Julião Sarmento a las Colecciones CAM, MACBA, “La Caixa”.

Febrer
11
Cultura

“EL PROFESSOR BERNHARDI” Arriba AL TNC

Un text extraordinari mai estrenat a Catalunya amb un repartiment de luxe.